BC Cross Smash - 1970
De snelste racketsport!

Het badmintonracket, een belangrijk onderdeel

BC Cross Smash timmert weer flink aan de weg; we hebben inmiddels weer 50+ jeugdleden! Deze nieuwe jeugdleden hebben natuurlijk een racket nodig. Het badmintonracket is een belangrijk onderdeel en kies je dan ook niet zomaar. Het enorme aanbod van rackets maakt het kiezen niet makkelijker, maar onze trainers hebben reeds voorwerk gedaan. Voortaan kunnen deze rackets worden gekocht via de vereniging voor 35 euro. Voor nu hebben wij twee types ingekocht: de Yonex Nanoray 9 en de Yonex Nanoray 6. Mocht je vragen hebben, stel deze dan gerust aan de trainers.

De bespanning, minstens zo belangrijk!

Niet alleen het materiaal van het racket is belangrijk, maar ook de bespanning. Het zijn immers de snaren die daadwerkelijk in contact komen met de shuttle. De bespanning bepaalt in grote mate het 'gevoel' van een racket. Als je een nieuwe racket koopt, zit er vaak al een bespanning op. Op de duurdere rackets zit meestal geen bespanning, dus die kan je dan zelf kiezen. De algemene regels zijn: 
- met een lichte bespanning sla je verder. Dit komt door het trampoline-effect dat bij lagere gewichten groter is, waardoor de shuttle een grotere snelheid krijgt. 
- met een zware bespanning sla je preciezer. Dit komt omdat de bespanning minder vervormt op het moment dat de shuttle de snaren raakt. 

Aangeraden wordt voor beginners een lagere bespanning te kiezen, zo rond de 9 kg (20 lbs). Wanneer je meer techniek en vooral kracht ontwikkelt kan je de bespanning laat oplopen tot 11 kg (25 lbs). Echter de techniek van een harde slag is belangrijk, want een hardere bespanning leidt tot een minder gevoel in de slag en tot meer tot blessures. Hoger gaan dan 11 kg is alleen weggelegd voor professionele spelers. Dit ligt ook boven de maximaal aanbevolen spanning van de meeste rackets.

Soms moet een bespanning vervangen worden. Je hoeft hiervoor niet naar een gespecialiseerde sportwinkel, want binnen onze vereniging doet Cas Beumer dat voor slechts 15 euro per racket. Hij heeft hiervoor een professionele en elektrische bespanmachine. Cas is op donderdagavond en op zaterdagochtend in de zaal aanwezig.

Goede schoenen voorkomt blessures

Badmintonschoenen zijn optimaal afgestemd op de bijzondere eisen van de snelle badmintonsport. Ze zijn licht van gewicht, buigzaam en hebben een antislip zool en een “power-cushion” veersysteem. De schoenen hebben een verstevigd voetbed en zijn een bescherming voor de Achillespees. Speciale badmintonschoenen hebben een (kunststof) leren neus, zodat de bovenkant niet zo snel slijt. Het materiaal moet kunnen “ademen” en heeft rekkracht. Kortom, de schoenen hebben een perfecte pasvorm en voorkomen blessures.

 
Draag bij competitie of recreatieve wedstrijden altijd deze speciale schoenen!